HomeNieuwsMedicinale wiet

Medicinale wiet

Publicatiedatum: 1 okt. 2019

26 september is het toestaan van medicinale wiet aan de orde geweest in de gemeenteraad van Terneuzen. Dit naar aanleiding van een door SP, D66 en 50PLUS ingediende motie, die oproept tot het pleiten voor een landelijke regeling om legaal thuis wiet te kweken voor medicinaal gebruik. Ten grondslag aan deze motie ligt de spanning die er is tussen bestuur en strafrecht. Zo is het strafrechtelijk niet toegestaan om (voor medisch gebruik) cannabisplanten te telen, maar bijvoorbeeld de gemeente Tilburg heeft hier wel gedoogafspraken voor gemaakt.

Als SGP vinden wij het mooi wanneer natuurproducten ingezet kunnen worden als medicijn. Vandaar ook dat wij het een goede zaak vinden dat cannabisproducten voor medicinale toepassingen in Nederland verkrijgbaar zijn via drogisterijen en apotheken. Door op deze wijze toe te zien op de distributie kan tevens de kwaliteit gewaarborgd worden.

De noodzaak van het zelf experimenteren met (andere) middelen die mogelijk een medicinale werking (maar ook andere effecten kunnen) hebben is voor ons zeker niet aangetoond. Wat ons betreft kan de cannabislobby, die redelijk goed georganiseerd lijkt te zijn, zich beter richten op de vergoeding van cannabis als medicijn en het steunen van extra onderzoek hiernaar.

Overigens vinden wij het wel een kwalijke zaak dat er ruimte lijkt te zitten tussen bestuur en strafrecht. Dat hier actie op ondernomen wordt vinden wij prima, helaas was het doel van deze motie een andere, vandaar ook dat hij niet door ons is gesteund.